Taalfouten

Logo De Schrijvende Leeuw rechtsLogo De Schrijvende Leeuw rechts
Taalfouten zie je overal: op verkeersborden, briefjes in winkels of in reclamefolders. Soms zijn ze hilarisch en dubbelzinnig. Dan komen ze bijvoorbeeld terecht op de achterkant van het tijdschrift Onze Taal, of op de Facebookpagina van Taalvoutjes. Natuurlijk begrijp je meestal wel wat iemand bedoelt. Toch zijn taalfouten veel mensen een doorn in het oog. En terecht, want spelfouten of kromme zinnen komen niet professioneel over in een sollicitatiebrief, een ondertiteld programma of een wetenschappelijk artikel.

Daarnaast is er een categorie slecht gestructureerde teksten die daardoor onbegrijpelijk zijn. Die schieten sowieso hun doel voorbij. Om maar niet te spreken van lange, ingewikkelde zinnen met veel overbodige en moeilijke woorden. Kinderlijke taal hoeft niet, maar heldere taal wel.

Zoals ik zelf echter geen ruimtelijk inzicht heb, heeft een ander geen taalkundige voelsprieten. Dat geeft niet, want met bijvoorbeeld Google Maps of een spellingchecker kun je grote blunders wel voorkomen. Maar vaak kan een tekst veel beter, minder wollig, pakkender, korter of foutlozer. Daarom is het fijn om die expertise te kunnen inhuren. En daar help ik graag bij, zodat jij je kostbare tijd aan andere dingen kunt besteden!